Panettone: Η Ιταλική Βασιλόπιτα

Το Panettone (πανετόνε), είναι ένα είδος γλυκού ψωμιού με μαστιχωτή υφή,σαν τσουρέκι και αποτελεί το παραδοσιακό Ιταλικό γλυκό για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Παρασκευάζεται με αλεύρι,βούτυρο,ζάχαρη,νερό,αυγά και φυσική μαγιά που αποτελεί και το βασικότερο συστατικό του. Η παραδοσιακή παρασκευή είναι πολυήμερη και χρονοβόρα καθώς απαιτεί πολλαπλές διαδοχικές ζυμώσεις προκειμένου η ζύμη να φουσκώσει φτάνοντας σε ύψος μέχρι και τα 17 εκατοστά, πριν μπει στο φούρνο.

Συνήθως στο εσωτερικό του έχει σταφίδες και μικρά κομμάτια ζαχαρωμένων φρούτων, όπως πορτοκάλι ή λεμόνι, ενώ σε άλλες παραλλαγές μπορεί και να έχει κομμάτια σοκολάτας ή κρέμα. Συνήθως έχει σχήμα μανιταριού και σερβίρεται σε φέτες κομμένες κάθετα. Συνοδεύεται με ζεστά ροφήματα ή γλυκούς οίνους όπως Moscato d' Asti κα.

Μπορεί επίσης να σερβιριστεί με κρέμα Mascarpone ή  Zabaglione και γλυκά λικέρ όπως Amaretto, Fragolino (λικέρ φράουλας) η Limoncello (λικέρ λεμονιού).

No Comments Yet.

Leave a comment